Masz swoją ulubioną restaurację? A co sprawia, że do niej wracasz? Czy jest to może miła obsługa, która zawsze ze szczerym uśmiechem wita Cię w progu i potrafi dobrze doradzić danie? A może jest to nowoczesny, ’oldskulowy’ lub całkowicie zakręcony wystrój, w którym czujesz się najlepiej? Wydaje mi się, że na 90% o powrocie do restauracji decyduje nasz smak, czyli to co zaserwował nam kelner, a my zjedliśmy ze smakiem.
Określiwszy już źródło powrotu do ulubionego lokalu, może teraz zastanowimy się, co jest w nim najważniejsze? Z pewnością większość z was swoją uwagę zwróci w stronę ludzi tam pracujących. Kucharz, kelner, barman – są to osoby niewątpliwie tworzące restaurację i zapewniające jej prężne działanie. Jednak moim zdaniem nie stanowią jej sedna, jej serca. Są jedynie organami, które współpracują i podtrzymując organizm przy życiu. Za pośrednictwem nieskazitelnej pracy kelnerów, wielu klientów może poczuć się docenionym i ważnym. Ich porady w sprawie wyboru jedzenia i wina na pewno umilą klientowi pobyt i umożliwią wybranie najbardziej odpowiedniego posiłku. Dzięki barmanowi możliwe staje się delektowanie najlepszymi drinkami i napojami, które rozluźnią atmosferę i pozwolą się zrelaksować. Wreszcie, za zasługą kucharza, każdy klient będzie mógł poczuć się 'jak w niebie’ podczas smakowania każdego kęsa pieczołowicie przyrządzonego dania. Jednak to nie jest jeszcze wszystko! Źródłem sukcesu lokalu gastronomicznego są właściwe, świeże produkty i oczywiście sprzęt zapewniający sprawne i szybkie przygotowanie posiłków. Bo czym byłaby restauracja bez serwowanych w niej posiłków. Dobra jakość produktów, ich świeżość i odpowiednie proporcje pozwolą na wyczarowanie najznakomitszych potraw, dla których każdy klient będzie chciał wrócić. Ale, zawsze jest jakieś ale…
Czy mając nawet najznakomitsze produkty świata, każdy jest wstanie przyrządzić spaniały posiłek, bez odpowiedniego sprzętu? Bez ostrego noża, nagrzanego piekarnika, czy chociażby sterylnego stołu nierdzewnego, jest to wręcz niemożliwe. Dlatego wyposażając lokal gastronomiczny należy zwrócić uwagę nie tylko na salę przeznaczoną dla gości, ale również zaplecze i kuchnię. A co właściwie w tych pomieszczeniach powinno się znajdować? Asortyment kuchni jest tak oczywisty, że chyba można go pominąć. Uwagę chciałabym skupić na zapleczu, na którym niezastąpione stają się lodówki, zamrażarki i wszelkie inne urządzenia chłodzące. Ale przecież najlepsze restauracje nie podają dań wykonanych z mrożonek?! Oczywiście, do przechowywania świeżych warzyw, owoców, mięsa i ryb służą chłodziarki i szafy chłodzące. Zamrażarka przydaje się do przechowywani produktów przeznaczonych do deserów takich jak np. lody. Dodatkowo w pomieszczeniach gospodarczych nie może zabraknąć dodatkowych szafek i półek, na których znajdują się przyprawy, dodatkowe garnki, patelnie i oczywiście zastawa obiadowa. Często w tych miejscach wielu restauratorów umieszcza także stół nierdzewny, który służy jako dodatkowe miejsce do oddzielania mięsa, ugniatania ciasta czy innych czynności kucharskich. Oczywiście większość kulinarnej magii dzieje się w części kuchennej, co nie oznacza, że i zaplecze nie może posłużyć jako dodatkowy pokój dla kucharza i jego pomocników. Poza stołem nierdzewnym i urządzeniami chłodniczymi, czasami do pomieszczenia gospodarczego wstawia się podgrzewacz do filiżanek.
Zapewne wielu restauratorów jeszcze i inne sprzęty umieszcza w tym pomieszczenia, wszystko oczywiście zależy od wielkości kuchni i całej restauracji. Najważniejsze to dobra organizacja miejsca i sprzętu.