Wpływ kwasów Omega na nasz układ pokarmowy

Filed in Zdrowie by on 20 listopada 2012 0 Comments

Układ pokarmowy spełnia bardzo wiele ważnych funkcji.

Najważniejsza z nich to dostarczanie energii i składników odżywczych poprzez przekształcanie pokarmu. Jego rola sprowadza się do trawienia i przyswajania żywności.
Przewód pokarmowy zbudowany jest z poszczególnych odcinków – rozpoczyna się on jamą ustną. Tutaj poprzez rozgryzanie pokarmu ma miejsce początkowe trawienie dzięki enzymom zawartym w ludzkiej ślinie. Następuje to poprzez rozdrabnianie pokarmu zębami. Dorosły człowiek ma kilka typów zębów, a mianowicie – kły, siekacze, zęby trzonowe, zęby przedtrzonowe.
Rozdrobniony/zmiażdżony pokarm wędruje daje do gardła oraz przełyku. Przełyk transportuje pokarm do dalszej części układu, czyli żołądka, gdzie następuje główny proces trawienny.
Z żołądka strawione pokarmy wędrują do jelita cienkiego. W jego wnętrzu za sprawą enzymów trawiennych pochodzących z wątroby, trzustki i śluzówki jelita ma miejsce rozkład  pokarmu na elementarne części oraz jego wchłanianie się do krwi. Pokarmy, które nie zostały strawione w danych częściach przewodu pokarmowego trafiają do jelita grubego, by zostać skierowane do odbytu, gdzie usuwane są organizmu.
Żeby układ pokarmowy działał bez problemu należy zapewniać mu właściwe składniki, które nie będą powodowały niestrawności i innych problemów trawiennych.

Dlatego musi to być dieta lekkostrawna, dostarczająca niezbędnych składników odżywczych.

Lekarze często zalecają dietę wzbogaconą o nienasycone kwasy tłuszczowe Omega.

Już dawno udowodniono, iż kwasy Omega ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne pozytywnie działają na układ pokarmowy. Kwasy Omega łagodzą liczne dolegliwości związane z wrzodami, stanami zapalnymi np. zakażeniami. Pomagają w regeneracji błony śluzowej w całym odcinku przewodu pokarmowego, ułatwiając sprawniejsze przechodzenie treści pokarmowej przez jego poszczególne odcinki.

Dodatkowo kwasy Omega są polecane osobom borykającym się z nadwagą, gdyż posiadają zdolność do spalania tkanki tłuszczowej. Zapobiegają też zaparciom poprzez ułatwianie w formowaniu się mas kałowych. Udowodniono Omega oprócz tego, że wspomagają trawienie, zapobiegają tworzeniu się cholesterolowych kamieni żółciowych.

Kwasy Omega nie tylko zbawiennie działają na układ pokarmowy, ale także na inne układy ludzkiego organizmu. Mają one kompleksowe działanie.

Więcej informacji na stronie: http://www.kwas-omega3.pl/

Related posts:

Tags: , , , ,

About the Author ()

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *