Na głowie dorosłego, zdrowego człowieka znajduje się około 100 do 200 tysięcy włosów. Ciekawostką jest fakt, że ludzie o włosach w kolorze blond mają ich więcej, niżeli osoby o ciemnej karnacji. Wbrew pozorom to właśnie jaśniejsza barwa czupryny sprawia, że owłosienie jest słabsze, cieńsze i bardziej łamliwe. Z całkowicie naturalnych przyczyn tracimy od 60 do 200 włosów dziennie, niestety przekroczenie granicy normy świadczy o złym stanie zdrowia, nadmiernym stresie. Nieprawidłowo skomponowanej diecie, dlatego warto poszukać przyczyny nagłej utraty owłosienia. Jeżeli wypadanie włosów nasila się najlepiej zgłosić się do dermatologa i ginekologa. Okazuje się, że najczęstszym powodem dolegliwości są zaburzenia hormonalne i infekcje skóry głowy.
Co jeść, żeby mieć zdrowe włosy?
Do zaleconej przez lekarza kuracji warto włączyć produkty zawierające duże ilości witaminy A, C, witamin z grupy B, białka, biotyny, kwasu foliowego, żelaza, miedzi i cynku. W planie żywieniowym powinny znaleźć się przede wszystkim jajka, chude mięso, ryby, owoce morza, pieczywo ziarniste, owoce i warzywa. Chcąc zahamować łysienie powinniśmy niezwłocznie odstawić używki i uzupełniać organizm dostateczną ilością płynów.
Warto również odnieść się do domowych sposobów pomocnych w naturalnym zagęszczaniu czupryny.
Domowe sposoby na wypadające włosy
Jedną z najstarszych metod są maseczki i mieszanki z drożdży. Drożdże stanowią cenne źródło witamin z grupy B, aminokwasów i składników mineralnych. Dostarczają odpowiednie ilości biotyny, cynku, miedzi, selenu, żelaza, magnezu, potasu i chromu. Najlepsze efekty przynosi picie napoju drożdżowego dwa razy dziennie. Do sporządzenia przygotować musimy ¼ kostki drożdży i rozpuścić je we wrzątku do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałą cześć wykorzystać możemy w postaci maseczki zapobiegającej starzeniu się, wypadaniu i przetłuszczaniu włosów.
Nie od dziś wiadomo, że dobroczynny wpływ na organizm ma jajko. Wbrew pozorom żółtko jaja wykorzystać możemy w postaci odżywczej maseczki wzmacniającej włosy. Bardziej złożoną miksturę zyskamy, dzięki żółtku z dodatkiem oleju rycynowego, soku z cytryny i nafty kosmetycznej. Nie możemy jednak zapominać, że jajek nie powinno zabraknąć w naszym menu. Jaja zawierają, bowiem witaminy z grupy B, witaminę A, D, E, H oraz minerały takie jak żelazo, chlor, fosfor, siarkę, magnez, fluor, miedź, krzem, potas i sód.
Naturalne dbanie o włosy wesprzeć możemy dobroczynnym wpływem czarnej rzodkwi. Szczególnie pomocny okazuje się sok z korzeni warzywa. Regularnie wcierany w skórę głowy poprawia krążenie krwi i hamuje wypadanie włosów.
Wśród ziół godna uwagi jest oczywiście pokrzywa. Liście pokrzywy stanowią cenne źródło mikroelementów ( żelazo, magnez, fosfor, siarka, wapń, krzem), witamin ( C, K, E, B2, karoten). Wykryto w niej kwas pantotenowy, krzemowy, mrówkowy, garbniki, kwasy organiczne oraz flawonoidy. Wcieranie wywaru z pokrzyw w skórę głowy powoduje szybszy porost włosów i przeciwdziała łupieżowi.
W przypadku włosów suchych i łamliwych najlepiej sprawdzi się maseczka z oliwy z oliwek, która po wmasowaniu w głowę powinna na niej pozostać pod foliowym przykryciem najlepiej około 30 minut.
Okazuje się, zatem, że dawne metody efektywnie hamują wypadanie włosów, pozwalając jednocześnie na znaczne obniżenie kosztów kuracji wzmacniających. Naturalne produkty są znacznie tańsze od gotowych preparatów, a w rzeczywistości wykazują podobne działanie.
Oczywiście możesz się też wspomóc skutecznymi tabletkami na wypadanie włosów. Najbardziej popularne znajdziesz na http://wiecejwlosow.com