Olej kokosowy staje się ostatnimi czasy remedium na wszelkie dolegliwości. Jego dobroczynny wpływ postrzegany jest zarówno w pielęgnacji skóry i ciała, jak również podczas spożywania oleju. Jednocześnie, nie da się nie zauważyć, że wiele osób stosujących takich kosmetyk nie ma pojęcia, jak go dobrać do swoich potrzeb oraz jakie jego rodzaje można wyróżnić. Dlatego, zanim zdecydujemy się wydać niemałe pieniądze na ten rodzaj oleju, powinniśmy się zorientować, jaki kupić, aby spełniał nasze oczekiwania.
W zasadzie pozyskiwanie oleju kokosowego biegnie na dwa sposoby, które niewielki mają wpływ na samą jego jakość. W obu przypadkach oddziela się wodę od tłuszczu, aby potem zebrać ten drugi. Proces pozyskiwania oleju może bazować zarówno na świeżych owocach palmy kokosowej, jak również na suszonych koprach, które można łatwo i długo przechowywać. W temperaturze pokojowej, do 25 stopni, olej z kokosów pozostaje w formie stałej, przypominającej nieco tłuszcz czy masło, co też zwykle stosowane jest jako nazwa zamienna dla słowa „olej”. W sklepach w Polsce można znaleźć obecnie dwa rodzaje oleju kokosowego, które są dostępne w sprzedaży i znacząco różnią się zarówno składem, jak i ceną.
Najczęściej spotykany, a zarazem o wiele tańszy jest rafinowany olej kokosowy. Czym się wyróżnia? Przede wszystkim tym, że nie przypomina oleju z kokosa. Jest bezbarwny, a także bezzapachowy. Nie zmienia aromatu i smaku potraw, zaś spróbowany indywidualnie przywodzi na myśl bardzo delikatny, mdły smak. Co więcej, zawiera w sobie wiele substancji chemicznych, które mają na celu utrzymanie go w dłuższej zdatności do użycia. Przy jego produkcji stosuje się rozpuszczalniki chemiczne, które – choć teoretycznie nie wpływają na zmniejszenie pozytywnych właściwości oleju – to jednak są dodatkami, które mogą mieć np. wpływ alergizujący. Taki olej dostępny jest w większości sklepów, i choć zachwalany jako stuprocentowo naturalny – to taki nie jest. Jego cena jest zwykle o wiele niższa niż standardowych olejów naturalnych.
Naturalny, nierafinowany olej kokosowy jest o wiele droższy, co wynika przede wszystkim z braku jakichkolwiek dodatków chemicznych. Jego cena bierze się przede wszystkim z procesu, w jakim jest uzyskiwany – jest to proces tłoczenia na zimno, który nie przetwarza wielokrotnie jednego oleju, zachowując jego doskonałą strukturę i wszystkie właściwości. W ten sposób olej ten nadaje się również do spożycia, na przykład w formie smarowidła, jako dodatek do sałatek czy podstawa do smażenia. Olej taki ma piękny, biały kolor oraz delikatny smak oraz zapach kokosa. Szczególnie często wykorzystuje się go w kuchni wegetariańskiej, bowiem stanowi podstawę do zastąpienia tłuszczu pochodzenia roślinnego, na przykład w przygotowaniu pasztetu czy smalcu wegetariańskiego.