Jak uniknąć cukrzycy w czasie ciąży – diabetolog radzi

Filed in Zdrowie by on 17 listopada 2016 0 Comments

Cukrzyca ciążowa jest coraz częstszą dolegliwością, która występuje w okresie trwania ciąży. Przyczyny cukrzycy związane są z zaburzeniem i zmianą dotychczasowej gospodarki hormonalnej, dolegliwość zwykle ustępuje po porodzie. Istnieją metody i specjalny sposób postępowania pacjentów, który pomoże zmniejszyć ryzyko powstania cukrzycy w czasie ciąży.

Jak zmniejszyć ryzyko cukrzycy w czasie ciąży?

Według badań opublikowanych przez amerykańskich lekarzy, zajmujących się wpływem złej diety na nasze zdrowie, głównym czynnikiem wpływającym na wyższe ryzyko choroby cukrzycy ciążowej, jest spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze zwierzęce. Według uczonych osoby tłuszcze tego typu aż dwukrotnie zwiększają szanse na zachorowanie na cukrzycę w czasie ciąży. Podobnie ze spożywaniem pokarmów zawierających duże ilości cholesterolu, co zwiększa ryzyko o ponad 40 procent.

Na jakiej próbie wykonano badanie?

Badanie wykonano na próbie ponad 13 tysięcy kobiet, w wieku od 22 do 45 lat. Kobiety te co 4 lata wypełniały ankiety dotyczące własnego stanu zdrowia, gdzie podawały informacje o spożywanych pokarmach, pitych napojach oraz stosowanych używkach (papierosy, alkohol). W ankiecie znalazły się również pytania o styl życia, aktywność fizyczną. Na podstawie zebranych informacji udało się ustalić, iż spożywanie pokarmów tłustych, zawierających duże ilości tłuszczy zwierzęcych, o aż 100 procent zwiększały ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej. W przypadku kobiet, które spożywały mniej tłuszczy lub tłuszcze zwierzęce zamieniały na roślinne, ryzyko to było nieporównywalnie mniejsze.

Korekta w diecie wcale nie musiała być duża, aby zmniejszyć ryzyko. Zdaniem naukowców wystarczy zmniejszyć ilość tłuszczu w naszej diecie o 20 procent, aby ryzyko zmalało o 40 procent. Waży jest także cholesterol zawarty w produktach, który następnie przyswaja organizm kobiety.

Jakie ryzyko niesie za sobą cukrzyca ciąży?

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi wymaga w pierwszej kolejności wizyty u diabetologa, który zaleci odpowiednią dietę. Z reguły wystarczy ograniczyć spożycie pokarmów bogatych w węglowodany, a także tłuszczy. W zdecydowanej większości przypadków dieta okazuje się skuteczna.

Nie leczona cukrzyca ciążowa przyczynia się do zbyt dużego wzrostu dziecka, jego wad rozwojowych oraz trudności w czasie porodu. Warto jeszcze przed planowaną ciążą wdrożyć zmiany w swoim stylu życia, aby ograniczyć ryzyko wystąpienia choroby.

Osoby zainteresowane sposobami leczenia lub te, które podejrzewają u siebie cukrzycę zachęcamy do skorzystania z porad medycznych w centrum Donna Vita. Szczegółowe informacje o uzyskać można pod linkiem https://donnavita.pl/uslugi/poradnia-internistyczno-diabetologiczna. Podkreślamy, że tylko nie leczona cukrzyca ciążowa jest niebezpieczna dla matki oraz dziecka, w każdym przypadku dolegliwość po porodzie ustępuje samoczynnie, a gospodarka hormonalna kobiety wraca do normy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *